Sağlık ve Hastalık Sosyolojisi: Düşünürler ve Düşünceler: İbn-i Sînâ
Yaklaşık olarak 980 yılında Özbekistan sınırları içinde yer alan Buhara’nın Efşene (Afşana) köyünde dünyaya gelen İbn Sînâ, sekiz yaşında hafız, on altı yaşında tabip olarak yaşamı boyunca; felsefe, matematik, fizik, tıp, astronomi, kimya, müzik ve edebiyat gibi pek çok konuda önemli çalışmalar yapan, Ortaçağ’ın âlim ve düşünürleri tarafından kendisine verilen “eş-Şeyhü’r-Reîs” unvanı ile bilenen ve Batı’da “Avicenna” olarak anılan İbn Sînâ, dünyanın en şöhretli hekimlerinden biri ve 19. yüzyılın başlarına kadar pek çok üniversitede ders kitabı olarak okutulan tıp tarihinin en önemli kitaplarından biri, El-Kanun fi’t-Tıbb (Latince ismiyle Canon Medicinae) kitabıyla hem pek çok hekimin yetişmesini hem de tıbbi bilginin dünyaya yayılmasını sağlayarak tıbbın gerçek babası olarak nitelendirilmesi gereken Türk alimidir.
Bu çalışmada, İbn-i Sînâ’nın hayatı hakkında bilinen temel bilgiler aktarıldıktan sonra, eserlerinden yola çıkılarak temel bilimsel düşüncelerine yer verilmiş ve bu düşüncelerden sağlık sosyoloji konularına yönelik çıkarımlar yapılmıştır.
Yayın Türü: Kitap Bölümü
Yayın Adı: Sağlık ve Hastalık Sosyolojisi: Düşünürler ve Düşünceleri
Yayın Evi: Nobel Akademik Yayıncılık
Editör: Prof.Dr. Ramazan ERDEM
Yayın Tarihi: Aralık 2020
ISBN: 978-625-406-807-2
Sayfa: 39-48
Hocam emeğinize sağlık, İbn-i Sina’yla ilgili çok özet bir çalışma olmuş. Literatürde var olan tüm bilgileri anlaşılır bir şekilde özetlemişsiniz. Şahsım adına size teşekkür etmek istedim.